UDRUŽENJE               NOVOSTI              AKTIVNOSTI               DEČIJI KUTAK               FOTO ALBUM               KONTAKT

Podrži Srpsko Udruženje Miloš Obilić...

Saznaj više

Prva Konferencija Saveza Srpskih Udruženja u Norveškoj povodom sećanja na žrtve koncetracionog logora Jasenovac

"Jasenovac -Aušvic na Balkanu"

Savez Srpskih Udruženja u Norveškoj dana 05. 02. 2021.godine u 17 h, organizuje digitalnu konferenciju o Jasenovcu, preko You-tube kanala.

U toku konferencije biće održana promocija knjige "Jasenovac -Aušvic na Balkanu".

Gosti konferencije su prof.dr. Gideon Grajf, norveški istoričar Knut Flovik Toresen i litvanska pozorišna rediteljka Karina Cesuiko.

Promocijom knjige "Jasenovac - Aušvic na Balkanu" dižemo glas protiv revizionizma zločina u Drugom svetskom ratu. O koncentracionom logoru Jasenovac se u svetu jako malo zna, a po svom obimu i težini ubraja se u Magnum Crimen čovečanstva.

Pridružite nam se da svi zajedno odbranimo univerzalne vrednosti čovečanstva koje su i propisane u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima.

Cilj ove konferencije jeste da probudi svest čovečanstva o potrebi suprotstavljanja svakoj rasnoj, religijskog i ideološkoj isključivosti i povredi ljudskih prava.

Istina je neophodna za postojanje normalnog sveta da se ovakvi zločini nikada više ne bi ponovili.

Pozivamo vas da nas podržite i ispratite konferenciju u znak sećanja na žrtve genocida u Jasenovcu.

https://youtu.be/UC5nrm5w3kA


SRPSKA ŠKOLA U JESHEIMU, ODOBRENA OD MINISTARSTVA PROSVETE REPUBLIKE SRBIJE!


Naš najveći ponos i sreća!

Srećni smo jer smo uspeli na izgled nezamislivo, a ponosni jer smo ovim priznanjem uspeli da opravdamo značenje imena srpskog junaka čije ime ovo udruženje nosi, Miloša Obilića.

Zajedničkim snagama održali smo zadatu reč i obećanje, da ćemo se svim silama truditi i kada na izgled nesavladive teškoće prevladaju, da nećemo stati dok naša tek osnovana i jedina srpska škola u oblasti Romerike bude priznata od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Za nepunih godinu dana članovi Upravnog Odbora uz veliku pomoć mnogobrojnih članova SU "Miloš Obilic", sa minimalnim kapacitetom i resursima ostvarili su veliki, pionirski poduhvat za naš narod u ovoj oblasti Kraljevine Norveške.

Srpska škola je priznata od Ministarstva prosvete RS.

Od septembra 2020. godine Dopunska škola u Jesheimu nastavlja sa radom pod pokroviteljstvom i u nadleznosti ovog ministarstva.

Za očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma kao nacionalnog identiteta srpskog naroda u Kraljevini Norveškoj.

Da naš jezik, kultura i tradicija ne padnu u zaborav!

Da učimo, verujemo i stvaramo - za juče, danas i za bolje sutra!

Za naše pretke i potomke!

Za otadžbinu!

Zahvaljujemo se Ambasadi Republike Srbije u Kraljevini Norveškoj, članovima Upravnog Odbora SU "Miloš Obilić", kao i svim članovima našeg udruženja koji su verom, istrajnošću i radom učestvovali u realizaciji ovog projekta.

Posebno se zahvaljujemo učiteljici Mariji Gajić koja je od prvoga dana svojim trudom i radom učestvovala u postizanju ovog cilja za očuvanje našeg nacionalnog identiteta i postavila temelje za buduće generacije. Ovaj plemeniti rad će u novoj školskoj 2020/21.  godini nastaviti da radi licencirani nastavnik Vesna Matin i ovim putem joj želimo srećan i uspešan rad.

Upravni Odbor Srpsko Udruženje Miloš Obilić